Najnowsze:


Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115
09/02/2015, 14:55
Dnia 3 lutego 2015 roku na otwartej po raz 133 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano zwyżkę średniej ceny ze...
09/02/2015, 14:36
Według najnowszych szacunkowych danych niemieckiego Ministerstwa Rolnictwa, dostawy mleka w Niemczech po 9 miesiącach sezonu 2014/15 przekraczają...
09/02/2015, 13:59
Od lipca 2014 roku do początku stycznia 2015 r. obserwowane były systematyczne spadki cen masła na najważniejszych rynkach Unii Europejskiej. W trzecim i...
09/02/2015, 09:48
W 2014 r. kontynuowane były spadkowe tendencje w pogłowiu krów. Według najnowszego badania GUS w grudniu ub. r. krajowe stado liczyło 2411,7 tys. sztuk...
04/02/2015, 10:29
Szanowni Państwo, z wielką przyjemnością i niedowierzaniem informuje, że nasz kraj został w szczególny sposób wyróżniony.Dziękuję za oddany głos i razem...
02/02/2015, 14:12
W styczniu 2015 roku odnotowano kolejny spadek gwarantowanej ceny skupu mleka największej holenderskiej spółdzielni mleczarskiej działającej globalnie –...

Reklama

Reklama

Partnerzy

Sektor mleka krowiego i produktów mleczarskich po 2015 r. na przykładzie Francji

Podczas XII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej Julian Barre, Dyrektor Biura ds. Mleka, Produktów Mlecznych i Selekcji Zwierzęcej w francuskim Ministerstwie Rolnictwa przedstawił przygotowania Francji do zniesienia systemu kwotowania.


barre julienSystem kwot mlecznych kończy się 31 marca 2015 roku, stąd też wiele obaw, związanych z ich zniesieniem. W związku z tym, należy odpowiednio wcześniej przygotować się do nowych zmian. Przykładem może być Francja, która w swoich strefach górskich wdraża już następujące zmiany: regulacje podaży serów oznaczonych chronioną nazwą pochodzenia (PDO) bądź też chronionym oznaczeniem geograficznym (PGI). Strach przed zmianami jest uzasadniony, gdyż producenci boją się pogorszenia warunków pracy, dlatego też powinno podpatrywać się sposoby wdrażania zmian przez inne kraje.


Jedną ze zmian, którą wprowadzają Francuzi są negocjacje dotyczące umów sprzedaży mleka przez producentów mleka. Umowy zawierane przez producentów są regulowane prawnie i są pisemnym dowodem zawarcia porozumienia pomiędzy zainteresowanymi stronami, na etapie cen.


Warto podkreślić, że nawet najlepsze zmiany, poprzedzone wcześniejszym regulacjami, nie są w stanie przewidzieć pewnych sytuacji kryzysowych, takich jak: nagłe zamknięcie rynków zbytu czy niewłaściwie przewidziany stosunek podaży do popytu. Mimo to, warto już wcześniej zacząć przygotować się do zmian, które mogą okazać się rewolucyjne w sektorze mleczarskim.


Wcześniejsze przygotowanie się do zniesienia systemu kwotowania, może zapobiec pewnym sytuacjom, które uregulowane prawnie nie muszą być problemem i mogą być rozwiązane na wstępnym etapie tworzenia umowy. Warto zauważyć jednak, że Wspólna Polityka Rolna (WPR) zawiera opisane wszelkie instrumenty zarządzania ryzykiem, które mogą usprawnić działanie w nieprzewidzianych sytuacjach. Niestety nie wszyscy uznają te instrumenty za wystarczające, co skłania do refleksji nad ich usprawnieniem i zastanowieniem się nad nowymi, być może jeszcze lepszymi rozwiązaniami.

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Promocja

Ceny produktów:

  • mleko pasteryz. 3,2% - 194,22 zł/100 kg
  • mleko UHT 3,2% - 199,68 zł/100 kg
  • masło w blokach  - 1263,00 zł/100 kg
  • masło konfekcj. - 1443,46 zł/100 kg
  • PMP - 1126,28 zł/100 kg
  • OMP - 974,92 zł/100 kg
Czytaj więcej...

Reklama

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze informacje bezpośrednio na swój adres e-mail