Najnowsze:


Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115

Warning: Creating default object from empty value in /modules/mod_aidanews2/helper.php on line 1115
09/02/2015, 14:55
Dnia 3 lutego 2015 roku na otwartej po raz 133 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano zwyżkę średniej ceny ze...
09/02/2015, 14:36
Według najnowszych szacunkowych danych niemieckiego Ministerstwa Rolnictwa, dostawy mleka w Niemczech po 9 miesiącach sezonu 2014/15 przekraczają...
09/02/2015, 13:59
Od lipca 2014 roku do początku stycznia 2015 r. obserwowane były systematyczne spadki cen masła na najważniejszych rynkach Unii Europejskiej. W trzecim i...
09/02/2015, 09:48
W 2014 r. kontynuowane były spadkowe tendencje w pogłowiu krów. Według najnowszego badania GUS w grudniu ub. r. krajowe stado liczyło 2411,7 tys. sztuk...
04/02/2015, 10:29
Szanowni Państwo, z wielką przyjemnością i niedowierzaniem informuje, że nasz kraj został w szczególny sposób wyróżniony.Dziękuję za oddany głos i razem...
02/02/2015, 14:12
W styczniu 2015 roku odnotowano kolejny spadek gwarantowanej ceny skupu mleka największej holenderskiej spółdzielni mleczarskiej działającej globalnie –...

Reklama

Reklama

Partnerzy

Spadek pogłowia krów w Polsce, wzrost produkcji i skupu mleka

W 2014 r. kontynuowane były spadkowe tendencje w pogłowiu krów. Według najnowszego badania GUS w grudniu ub. r. krajowe stado liczyło 2411,7 tys. sztuk wobec 2441,9 tys. przed rokiem (spadek o ponad 1 proc. w relacji rocznej). Na przestrzeni ostatnich 10 lat (od 2004 r.) pogłowie krów zmniejszyło się o 365,3 tys. sztuk, tj. o ponad 13 proc.
Warto dodać, że z roku na rok zmniejsza się też udział krów w strukturze bydła ogółem - w 2014 r. wyniósł on 42,6 proc, wobec 53,4 proc. w 2004 r.
Biorąc pod uwagę zbliżający się koniec systemu kwotowania produkcji mleka w UE oraz bardzo dobry dla mleczarstwa 2013 r. i początek 2014 r. można wnioskować, że redukcja pogłowia jest przede wszystkim efektem przyspieszenia procesu koncentracji produkcji mleka w Polsce. Oznacza to, że systematycznie zmniejsza się liczba gospodarstw utrzymujących do 9 krów, przy jednoczesnym zwiększeniu liczby gospodarstw posiadających stada 30-49 i 50-99 krów.
Powyższe przekłada się na wzrost średniej wydajności krów mlecznych w Polsce - w latach 2004-2014 przyrost prawdopodobnie przekroczył 30%. Z tego też względu, mniejsze pogłowie w 2014 r. nie przełożyło się na spadek produkcji mleka. Według szacunków IERiGŻ w ubiegłym roku przekroczyła ona 12,6 mld l, czyli była o 2,5% wyższa w relacji rocznej. Rośnie też towarowość produkcji mleka. W ubiegłym roku skup mleka wyniósł 10,3 mld l, tj. był aż o ponad 7% wyższy niż rok wcześniej. Przy czym szczególnie wysokie dynamiki wzrostu notowano głównie w I połowie ub. roku.
Jeżeli chodzi o przetwórstwo, to w 2014 r. więcej mleka skierowano przede wszystkim do produkcji artykułów kierowanych w dużym stopniu na eksport - mleka w proszku oraz masła. W ciągu 12 miesięcy ub. r. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wytworzono 218 tys. t mleka w proszku, tj. o prawie 55% więcej w relacji rocznej oraz 181 tys. t masła - wzrost o prawie 6% r/r. Wzrosła także produkcja śmietany - o ponad 5% do 219,4 mln l, oraz serów świeżych - o ponad 1% do 405 tys. t. Na poziomie z ub. r. ukształtowała się natomiast produkcja serów dojrzewających (306 tys. t).
Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku artykułów płynnych (z wyjątkiem śmietany). Dość istotnie spadła produkcja mleka płynnego - o ponad 6% do 2750,6 mln l. Było to spowodowane przede wszystkim dużymi obniżkami cen mleka przerzutowego (będącego w obrocie miedzy mleczarniami), a w rezultacie kilkunastoprocentowym zmniejszeniem jego produkcji.
Stabilny eksport i brak zdecydowanej poprawy w popycie krajowym spowodowały, że mniej niż w 2013 r. wytworzono także jogurtów - o ponad 3% w relacji rocznej (łącznie 417,2 mln l). Jest to kontynuacja spadkowych tendencji zaobserwowanych już w 2011 r.

 

Źródło: Bank BGŻ

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Promocja

Ceny produktów:

  • mleko pasteryz. 3,2% - 194,22 zł/100 kg
  • mleko UHT 3,2% - 199,68 zł/100 kg
  • masło w blokach  - 1263,00 zł/100 kg
  • masło konfekcj. - 1443,46 zł/100 kg
  • PMP - 1126,28 zł/100 kg
  • OMP - 974,92 zł/100 kg
Czytaj więcej...

Reklama

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze informacje bezpośrednio na swój adres e-mail